Logo for Andersen SEO Tjenester i Oslo

Lenkebygging for SEO: Øk nettstedets rangering med tilbakekoblinger

Innen søkemotoroptimalisering (SEO) er lenkebygging et begrep som brukes om å skaffe seg lenker fra andre nettsteder. Om lenkebyggingen er gjort effektivt, riktig og fra nettsteder med høy autoritet, kan det være en effektiv strategi for digital markedsføring. Til tross for store sprik blant digitale markedsførere om viktigheten av lenkebygging, så vil lenkebygging til en viss grad være nødvendig for enhver SEO-strategi.

Forståelse av konseptene, lenkebygging og tilbakekoblinger, samt deres rolle i søkemotoroptimalisering, er avgjørende for å forbedre rangeringen av nettstedet ditt.

Hva er tilbakekoblinger (backlinks)?


En tilbakekobling er en lenke fra et annet nettsted til ditt nettsted. Søkemotorer som Google ser på tilbakekoblinger som en tillitserklæring eller anbefaling til ditt nettsted. Når søkemotorer ser mange tilbakekoblinger til en nettside, indikerer det at nettstedet er verdifullt og relevant for bestemte søkeord.

Alle tilbakekoblinger er derimot ikke like verdifulle. Søkemotorer ser på kvaliteten og relevansen til nettstedet når de vurderer verdien av tilbakekoblingen. Hvis nettstedet som lenker til deg er høyt rangert, har høy anseelse og er relevant for innholdet ditt, vil tilbakekoblingen være mer verdifull enn hvis den kommer fra et lavt rangert nettsted med lite relevans til innholdet ditt. Sistnevnte, lenker fra nettsider av lav kvalitet, f.eks. spam eller phising-nettsider, bør unngås.

Hva er lenkebygging (link building)?


Lenkebygging, også kalt koblingsbygging, er SEO-prosessen med å skaffe tilbakekoblinger til nettstedet ditt. Det kan gjøres på mange måter, for eksempel:

  • Innholdsmarkedsføring: Produser artikler og annet nyttig kvalitetsinnhold som andre nettsteder ønsker å lenke til.
  • Del i sosiale medier: Del artikler og lenker fra nettsiden din i sosiale medier.
  • Bygg interne lenker: Husk å lenke til relevant innhold på egen nettside.
  • Samarbeidspartnere: Spør om leverandører, kunder, søsterselskaper eller andre i bransjen vil lenke til ditt nettsted.
  • Virksomhetsoppføringer: Registrer bedriften din i telefonkataloger på nett, nettbaserte karttjenester og anmeldelsessider.
  • Gjesteinnlegg: Skriv artikler for andre nettsider i samme bransje. Inkluder lenke tilbake til ditt eget nettsted.

SE OGSÅ: Hva er søkemotoroptimalisering og hvorfor er det viktig?

Hva du må unngå


Black Hat SEO er et begrep innen søkemotoroptimalisering som refererer til uetiske, manipulative eller ulovlige teknikker og metoder som er i strid med Google (eller Bing) sine retningslinjer. Disse leder til at nettsiden blir straffet av søkemotorene. I verste fall kan det lede til at nettsiden fjernes helt fra alle søkeresultater. Black Hat-teknikker å unngå innen lenkebygging er for eksempel:

  • Kommentarspam: Å poste kommentarer på ulike nettsider med lenker til nettsiden sin.
  • Skjulte lenker: Å skjule lenker på en nettside ved å gjøre dem usynlige for nettsidebesøkende, men fortsatt synlige for søkemotorer.
  • Kjøp av lenker: Å betale for lenker fra andre nettsider.
  • Automatisert lenkebygging: Å bruke programvarer eller tjenester som automatisk oppretter tilbakekoblinger til nettsiden.

LES MER: Hvilken betydning vil tilbakekoblinger ha i 2023?

Viktigheten av lenkebygging for SEO


Tilbakekoblinger og lenkebygging har stor innvirkning på hvordan søkemotorer rangerer nettsider. Søkemotorer ser på antall og kvaliteten på tilbakekoblinger til et nettsted når de bestemmer hvor relevant og verdifullt nettstedet er for spesifikke søkeord. Jo flere tilbakekoblinger fra høyt rangerte og relevante nettsteder, jo høyere rangering i søkeresultater.

"Målet er ikke å få lenkene dine til å virke naturlige; målet er at lenkene dine faktisk er naturlige."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skroll til toppen