Logo for Andersen SEO Tjenester i Oslo

Søkeord i SEO: Finn den rette balansen

I den dynamiske verdenen av søkemotoroptimalisering (SEO) er søkeord essensielle byggesteiner for å oppnå høy synlighet og tiltrekke målrettet trafikk til nettstedet ditt. Å finne den rette balansen mellom søkeord er en av nøklene til en vellykket SEO-strategi. Å overbelaste eller underutnytte søkeord kan ha konsekvenser for nettstedets rangering i søkeresultatene. I denne artikkelen vil vi utforske betydningen av søkeord for SEO og gi deg nyttige tips for å finne en optimal søkeordtetthet.

Hvorfor er søkeord viktig?


Søkeord (også kalt nøkkelord, på engelsk “keywords”) er de ordene eller frasene som folk skriver inn i søkemotoren når de søker etter informasjon, produkter eller tjenester. Å identifisere relevante søkeord som er knyttet til innholdet på nettstedet ditt, gjør det mulig for søkemotorer som Google å forstå hva nettstedet ditt handler om, og dermed rangere det i søkeresultatene. Riktig bruk av søkeord hjelper ikke bare søkemotorer med å indeksere og rangere nettstedet ditt, men det hjelper også potensielle besøkende med å finne akkurat det de leter etter. Når nettstedet ditt vises på de øverste sidene av søkeresultatene for relevante søkeord, øker sjansene for at folk klikker seg inn på nettstedet ditt. For å finne de optimale søkeordene du bør bruke, anbefales det å benytte verktøy som Google Keyword Planner, SEMrush eller tilsvarende.

«Hver gang du skriver inn et søkeord, har Google gått ut og funnet og lagret kopier av milliarder av nettsteder i vår indeks. Deretter tar vi søkeordet og matcher det mot nettstedene og rangerer dem basert på over 200 faktorer - ting som relevans, ferskhet, popularitet, hvordan andre mennesker bruker dem.»

Sundar Pichai, administrerende direktør for Google Tweet

Hva er søkeordtetthet?


På engelsk refereres søkeordtetthet til som “keyword density” eller “keyword ratio”. Søkeordtetthet er en måling av hvor mange ganger søkeordene dine vises på en side, i forhold til antall ord på siden – med andre ord, et forholdstall. Det beregnes ved å dele antallet søkeord med det totale antallet ord på siden og deretter multiplisere med 100. For eksempel, hvis et søkeord brukes 25 ganger i en artikkel med tusen ord, vil den ha en søkeordtetthet på 2,5%.

Hva er ideell søkeordtetthet?


Hva er den riktige søkeordtettheten? Det er et spørsmål som ingen har klart å besvare definitivt. Og det er også sannsynligvis noe som endres jevnlig. Noen eksperter sier at søkeordtettheten bør være så høy som 5-20%, mens de fleste vil nok foreslå en lavere prosentandel. Men ingen virker enige om nøyaktig hvor den skal være. Dette skyldes at det ikke finnes noen strenge regler, eller klare retningslinjer, for å diktere søkeordtettheten. Det som er sikkert, er at overdreven bruk av et søkeord er det som kalles “keyword stuffing” (søkeordstapping).

Da SEO startet på slutten av 1990-tallet, var det lett å manipulere og misbruke. I begynnelsen rangerte nettsteder høyere basert på hvor mange ganger et søkeord ble nevnt på en bestemt nettside. SEO ble til en konkurranse om hvem som kunne fylle nettstedene sine med flest mulig søkeord. Nettstedene med de mest gjentatte søkeordene rangerte høyest i Google-søk. Dette tok slutt med Googles første oppdatering av algoritmene i 2003. Florida-oppdateringen gjorde denne praksisen mer eller mindre unyttig. I dag blir “søkeordstapping” straffet av Google, og overdreven bruk av søkeord bør unngås.

SE OGSÅ: De 10 største endringene til Googles algoritmer

Noen påvisninger angående ideell søkeordtetthet

 

  • Ledford, J. L. (2015) hevder at den ideelle andelen av søkeord er 1–6% av all tekst på siden.
  • Wang et al. (2018) hevder at den ideelle andelen av søkeord er 2–8%.
  • Heesen (2018) hos Yoast SEO hevder at den ideelle andelen av søkeord er 0,5–3%.

Å finne den rette balansen når det gjelder søkeord i SEO er avgjørende for å oppnå suksess på nettet. Husk at SEO er en langsiktig innsats, så vær tålmodig med din søkeordoptimalisering. Det er også viktig å være oppmerksom på at SEO påvirkes av mer enn 200 faktorer, så det å fokusere kun på søkeord vil ikke være tilstrekkelig.

Referanser

Heesen, Fleur (2019). What is keyphrase density and why is it important? Yoast SEO.

Ledford, J. L. (2015). Search engine optimization bible (Vol. 584). John Wiley & Sons. Side 259–263.

Wang Bin, G. Bingyun, L. Peishun, and L. Xiaoqing (2018). A study on tactics for college website at search engine optimization. 2018 IEEE 3rd International Conference on Big Data Analysis (ICBDA).

Relaterte artikler

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skroll til toppen