Google Ads er verdens største annonsenettverk når det kommer til antall annonsører og investerte kroner. Her kan du raskt og enkelt sette opp kampanjer i verdens mest brukte søkemotor. Men med høy bruk kommer også tøff konkurranse, og dette driver som kjent opp klikkprisen (CPC).
Heldigvis finnes det et smart verktøy som kan gi deg en fordel i konkurransen, nemlig kvalitetspoeng. Selv om store aktører med romslige budsjetter ofte dominerer, kan du med gode kvalitetspoeng faktisk utkonkurrere dem, selv med et lavere budsjett.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva kvalitetspoeng i Google Ads er, hvordan de beregnes, og hvordan du kan forbedre dem for å få mer igjen for annonsebudsjettet ditt.
Hva er kvalitetspoeng i Google Ads?
Kvalitetspoeng (Quality Score, QS) er blant de viktigste tallene du finner i Google Ads-kontoen din. Google definerer dette som en måling av hvor relevant og nyttig annonsen din er. I praksis ligger det mye mer bak tallet. Kvalitetspoeng er en dynamisk beregnet verdi som oppdateres hver gang et søk samsvarer med et av søkeordene dine. Disse poengene vises som et tall fra 1 til 10 — jo høyere, desto bedre:
- 8–10: Utmerket. Denne scoren tyder på at du får mye synlighet for en relativt lav kostnad per klikk (CPC).
- 5–7: Helt greit, men det er rom for forbedringer som kan gi rimeligere klikk og bedre annonseplasseringer.
- 1–4: Dårlig. Annonsene dine vises sjeldent, og klikkene du får er svært kostbare.
Usikker på hvor du finner kvalitetspoengene dine? Her er Googles egen veiledning på hvordan du ser kvalitetspoeng.
Hvorfor er kvalitetspoeng viktig?
Kvalitetspoeng påvirker flere helt sentrale faktorer, blant annet om annonsene dine blir vist, hvor annonsen din plasseres i søkeresultatene, og hva du betaler per klikk. Om poengsummen er for lav, vil ikke annonsene dine vises i det hele tatt — uansett hvor mye du er villig til å betale. Dette gjelder også hvis du er eneste annonsør i verden som byr på akkurat det søkeordet.
Med høyere kvalitetspoeng kan du oppnå flere visninger av annonsen, samtidig som du betaler mindre per klikk. Det finnes rett og slett ingen ulemper ved å løfte denne scoren. I tillegg er det mange annonsører som overser sine kvalitetspoeng, noe som gir deg en gyllen mulighet til å sikre deg et stort konkurransefortrinn!
Hvordan beregnes kvalitetspoeng?
Google benytter en rekke faktorer for å beregne kvalitetspoeng. Noen av disse kan du påvirke direkte, mens andre ligger utenfor din kontroll. I tillegg spesifiserer ikke Google nøyaktig hvor stor vekt hver faktor har.
Her er likevel noen kjente faktorer som inngår i vurderingen:
1. Klikkfrekvens (CTR): Dette er den viktigste faktoren. Jo høyere CTR du får, desto bedre kvalitetspoeng. Høy CTR signaliserer at annonsen er relevant, og at den fanger interessen til brukerne. Google sammenligner også din CTR med konkurrentenes.
CTR er en beregning av hvor mange som klikker på annonsen i forhold til hvor mange ganger den vises:

2. Annonserelevans: Søkemotoren ser om annonsen samsvarer godt med søkeordene du benytter. Jo tettere match mellom søkeord og annonsetekst, jo bedre relevans, og dermed høyere kvalitetspoeng.
3. Søkets relevans: Google sammenligner søket med din annonsetekst. Dersom du har én annonsegruppe med for mange ulike søkeord, risikerer du lavere CTR og dårligere poeng. Det lønner seg derfor å gruppere lignende søkeord i mindre annonsegrupper.
4. Historiske data i Google Ads-kontoen: Hele kontoen din vurderes, inkludert CTR for alle annonser og alle søkeord. En konto med en høy samlet CTR får gjerne en bonus i form av bedre kvalitetspoeng.
5. Kvalitet på landingssider: Nettsiden som brukerne lander på etter å ha klikket på annonsen, påvirker også scoren. Google ser på alt fra brukervennlighet, mobilvennlighet og lastehastighet, til relevans og kvalitet på innholdet.
6. Geografiske faktorer: Dersom annonsene dine har bedre historikk i én by eller region, kan dette gi høyere kvalitetspoeng lokalt.
7. Andre faktorer: Google har flere kriterier de ikke oppgir.
Hvordan øke kvalitetspoeng?
Å forbedre kvalitetspoeng kan virke krevende, men i de fleste tilfeller handler det om forholdsvis enkle justeringer. Du bør først se på hvilke søkeord som har lav score. Dersom de er mindre viktige, er det enkleste å stoppe eller slette dem. Men er de viktige for din bedrift, bør du prøve å øke relevansen og CTR i stedet.
1. Hev klikkfrekvensen (CTR)
En lav CTR er som regel en indikasjon på at annonsen ikke treffer dem som søker. Spør deg selv:
- Er annonsen relevant nok for søkene du retter deg mot?
- Er annonsen tydelig, attraktiv og designet for å generere klikk?
Dersom annonsen vises ofte uten å få klikk, bør du vurdere å snevre inn matchtypene for søkeordene dine eller legge til negative søkeord. Ved hjelp av negative søkeord reduserer du unødvendige visninger. Det anbefales også å se nærmere på hvordan du kan lage Google Ads som virkelig konverterer.
Kalkulator for klikkfrekvens (CTR)
2. Øk relevansen
Når søkeren finner nøyaktig det han eller hun ser etter, vil CTR øke. Pass på at du bruker søkeordene dine i både annonsetittelen og teksten. Det kan også være lurt å ha forskjellige annonsegrupper med få, men svært relevante søkeord i hver.
3. Optimaliser landingssiden
Landingssider som er trege, rotete eller med lav mobilvennlighet, gir lavere kvalitetspoeng. Sørg også for at siden du sender brukerne til har innhold som matcher både søkeord og annonsetekst.
4. Bruk negative søkeord på riktig måte
Negative søkeord hjelper deg å ekskludere søk som ikke er relevante. Hvis du for eksempel selger herreklær, vil du kanskje ekskludere søk som inkluderer “dameklær” for å unngå klikk fra feil målgruppe. Dette kan bidra til å øke CTR og dermed også kvalitetspoengene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få kostnadsfri tilgang til effektive tips og innsikter fra våre SEO-eksperter
Relaterte innsikter

7 vanligste SEO-myter
Vi avslører syv vanlige misforståelser og gir deg svarene du trenger om søkemotoroptimalisering.

Hvorfor du bør gi Bing en sjanse
I 2025 er det på høy tid å vurdere Bing som en del av søkemotorannonsering.

Er ditt nettsted optimalisert for mobil? | SEO 101
I dag blir alle nettsteder primært rangert og indeksert basert på mobilversjonen av nettstedet.